Stavanger-rederiet sikret seg et oppdrag helt utenom det vanlige

Forsvaret ville teste sivilt samarbeid under gigantøvelsen Trident Juncture. Da hanket de forsyningsskipet Stril Mar inn fra spot-markedet.
Med unntak av vær og vind, vil mange hevde at jobben på en supplybåt er ganske forutsigbar.

Men av og til kommer det noen oppdrag helt utenom det vanlige, slik som det mannskapet på det to år gamle forsyningsskipet Stril Mar avsluttet i helgen.

– Søndag la de til kai her på Tasta, og jeg har nettopp vært om bord og snakket med dem. Der var det bare glade ansikter.

Det sier Anne Jorunn Møkster, administrerende direktør i familieeide Simon Møkster Shipping, med hovedkontor i Stavanger.

Ble med i gigantøvelse

23. oktober gikk båten til 400 millioner kroner inn som sivilt støtteskip under den gigantiske militærøvelsen Trident Juncture, som finner sted i Norge i disse dager.

Øvelsen er den største som er avholdt her til lands siden den kalde krigen, og samler rundt 50.000 deltakere, 250 luftfartøyer, 65 skip og 10.000 landkjøretøyer fra 31 nasjoner, ifølge Forsvaret.

Oppdraget til Stril Mar gikk ut på å få om bord folk fra MARCSS (Maritime Combat Service Support), som brukte fartøyet som plattform for lett vedlikehold og etterforsyning av drivstoff og logistikkstøtte under øvelsen.

Det skriver Forsvaret i en artikkel på sine nettsider.

Lastet i Namsos

– At vi får testet ut denne kapasiteten under Trident Juncture, gjør Forsvaret enda bedre i stand til å støtte fartøy som er ute i operasjoner. Samtidig får vi testet beredskap og sivilsamfunnets evne og vilje til å støtte Forsvaret i rammen av totalforsvaret, sier sjef for MARCSS, kommandørkaptein Frode Staurset ifølge artikkelen.

Fartøyet ble lastet med containere, materiell og personell i Namsos. Med Stril Mar i operasjon kunne Forsvaret blant annet etterforsyne med drivstoff der det skulle være nødvendig.
Forsvaret peker på at Stril Mar har en størrelse og kapasitet som gjør det egnet til å støtte Marinens operative enheter.

– Det er viktig å merke seg at dette er et testprosjekt som vi skal evaluere i ettertid. Men så langt ser det ut til å gi god effekt, sier kommandørkaptein Staurset.

Personvern og cookies